Forteto della Luja

Forteto della Luja er den eneste vingård i verden, der er klassificeret som WWF-område, hvilket vidner om den fantastiske biodiversitet, som præger gårdens 9 hektar. Mere end 20 forskellige spontane orkidé-arter og endnu flere sommerfugle-arter lever i markerne. Produktionen sker efter økologiske og bæredygtige principper på de højtbeliggende marker udenfor Loazzolo. Vingårdens produktionsprincipper danner skole for ”slow food wine making”, og modtager hvert år studerende fra de bedste gastronomiske universiteter i Italien.

fortetto1

Om vinproduktionen hos Forteto della Luja

Giovanni og hans søster, Silvia, er 8. generation på denne lille idylliske gård, hvor al produktion sker efter de oprindelige metoder. Markerne dyrkes uden brug af gift eller svampemidler. I stedet anvendes der f.eks. græs mellem vinrækkerne, der kun slås ned én gang om året, og derved danner gødning tilmarkerne. Samtidig får vinen konkurrence fra græsset, og det medfører iflg. Giovanni, at vinstokkene er mere produktive. Både dyrkning og høsten foregår med håndkraft og ved hjælp af heste. Dels på grund af de meget stejle bjergskråninger i Alta Langa området, som umuliggør anvendelsen af maskiner, og dels på grund af familiens principper. Der høstes af tre omgange, hvor der hver gang plukkes perfekt modnede druer. Tønden med ”modervinen”, der benyttes til at starte gæringsprocessen, dateres tilbage til tipoldefaderen, og hvert år påfyldes lidt frisk vin til tønden til at give den liv og sikre, at modervinen bevares til denæste generationer af vin. En unik og gammeldags metode, som studerende fra blandt andet det berømte ”slow-food” universitet i Pollenzo jævnligt kommer for at lære om. Forteto della Luja er mest kendt for deres dessertvine, men også for deres interessante rødvine, hvor man som nogle af de eneste i Verden mikser Barbera druen med Pinot Noir druen.

fortetto
fortetto2